29 iunie 1931
În satul Coşniţa, Dubăsari, se naşte Petru Soltan fiu al Transnistriei, viitor academician. Este primul dintre cei zece copii din famila lui Semion (1906-1968) şi Melania (Mălana) (1915-1946) Soltan.
A urmat şcoala de şapte ani din satul natal, absolvită în anii de după război.
Interesul pronunţat din copilărie pentru ştiinţele exacte, precum şi
erupţiile de talent pentru vraja cifrelor, îl fac ca la 15 ani să plece din sat şi să ia calea pribegiei; a ajuns în instituţii prestigioase din acel timp.
1946-1947
Învaţă, un an, la şcoala de băieţi Nr. 4 din Chişinău. Peste ani, acad. P. Soltan referindu-se la această perioadă va menţiona: „[...] dacă n-ar fi fost clasa a opta din Basarabia, de la Chişinău, eu nu eram cel care sunt acum”.
1948-1950
Îşi face studiile la Institutul Învăţătoresc din Tiraspol, pe care îl absolvă cu menţiune.
1950-1952
Urmează, de la anul trei, cursurile Institutului Pedagogic din Chişinău (astăzi Universitatea Pedagogică Ion Creangă).
Atrage atenţia opiniei matematice prin originalitatea şi profunzimea primelor sale investigaţii publicate, care deja profilaseră chipul unui matematician de valoare şi cu incontestabilă perspectivă.
Cu tema Generalizarea teoremei lui Pitagora pentru figuri multidimensionale, ocupă locul I la Concursul republican al lucrărilor ştiinţifice studenţeşti; o menţiune şi un premiu i se acordă la Concursul similar unional.
1951 9 mai
Se naşte fiul său, Valeriu Soltan, devenit şi el un prodigios savant matematician, ce activează astăzi la Universitatea George Mason din Washington, SUA.
1952-1953
După absolvirea Institutului, e profesor de matematici şi director la şcoala medie Nr. 1 din or. Hânceşti.
1953
În baza obţinerii unei menţiuni prestigioase din partea Ministerului Învăţământului Superior din fosta URSS pentru lucrări originale la matematică încă din timpul studenţiei, este rechemat la Chişinău, la Institutul Pedagogic de aici.
1954-1958
Este doctorand (prima treaptă) la Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova, timp în care îşi aprofundează cunoştinţele în domeniul matematicilor, fizicii, logicii, filozofiei. Individual, studiază la Biblioteca Centrală a ex-URSS (Biblioteca V. I. Lenin), cărţi despre istoria românilor, şi devine lider în promovarea românismului printre moldovenii aflaţi atunci la Moscova.
1956
Este ales în comitetul de iniţiativă pentru organizarea unor proteste ale studenţilor de la Universitatea din Moscova, în legătură cu înăbuşirea, de către trupele sovietice, a revoltei anticomuniste din Ungaria. (Consecinţele acestor implicaţii aveau să se simtă peste ani).
1957
La sugestia lui Ion Druţă, publică în revista Scânteia leninistă, prima sa nuvelă, intitulată Puşca.
1958-1960
Este lector la Institutul Pedagogic din Chişinău.
1958-1962
Asistent la Universitatea de Stat din Chişinău.
1959
Participă, cu o comunicare, la Seminarul Internaţional de la Tbilisi.
1960, septembrie
La comasarea Institutului Pedagogic cu Universitatea de Stat, protestează, alături de alţii, contra refuzului rectoratului de a se forma la USM, la facultăţi, inclusiv şi la matematici, grupe de studenţi cu predarea în limba maternă. În urma acestor revolte, după un deceniu şi jumătate de învăţământ superior în Moldova, exclusiv rusesc (cu excepţia unor specialităţi umanistice), se iniţiază predarea şi în limba română, a celor
mai multe discipline.
1961
Susţine, cu brio, la cel mai prestigios centru de matematici din fosta URSS – Institutul de Matematică V. A. Steklov al Academiei de Ştiinţe din Moscova – teza de doctor în ştiinţe fizico-matematice cu titlul: O размерности прообразов при отображении компактов в полиэдры.
1962-1972
Profesor asociat la Universitatea de Stat din Moldova.
1962
Participă la Seminarele Internaţionale de la Druskininkai şi Taşkent.
1963
Fiind schimbată conducerea Universităţii de la Chişinău, este numit prodecan, dar, numai peste câteva săptămâni, este înlăturat de la acest post, motivul fiind refuzul de a-şi denunţa colegii.
1964
Participă la Simpozionul Internaţional de la Leningrad (Sankt-Petersburg).
1965-1970
Este angajat colaborator ştiinţific superior (cu ½ normă) la Institutul de Matematică al Academiei de Ştiinţe din Moldova. Aici constituie un Seminar ştiinţific la Teoria grafurilor şi obţine primele rezultate originale, palpabile în domeniul matematicilor aplicative; formulează conceptul de mulţime d-convexă (convexitate metrică).
1965
Participă la Simpozionul Internaţional de la Novosibirsk.
1966-1973
Deţine funcţia de şef al Catedrei de Matematică aplicată din cadrul USM. În această calitate, selectează studenţi pentru studii universitare, postuniversitare şi de doctorat, la prestigioase centre universitare şi de cercetare din URSS (Moscova, Leningrad, Novosibirsk); lansează ideea pentru inaugurarea la USM a Facultăţii de Matematică şi
Cibernetică şi a Centrului de Calcul.
1966
Participă la Congresul Internaţional de Matematică de la Moscova.
1970-1971
Face studii de doctorantură (treapta a doua) la Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova.
1970-1976
Contribuie, cu articole, la apariţia la Chişinău a volumelor Eniclopediei sovietice moldoveneşti.
1971
La Centrul de Calcul al Academiei de Ştiinţe din Moscova, susţine teza de doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice cu titlul: Некоторые экстремальные задачи на выпуклых множествах и их прикладные аспекты (Moscova, 1971). Şi prin această teză fundamentează noua direcţie în matematică: geometria convexităţii în spaţiile metrice.
Participă la Seminarul Internaţional de la Tartu (Estonia).
1972-1973
I se oferă postul de profesor la Universitatea de Stat din Moldova.
1972-1986
Preşedinte al Comitetului de matematică şi tehnicii de calcul.
1972-1992
Membru în colegiul de redacţie al revistei Moldova. Redactorul revistei, Mihail Gh. Cibotaru, îi va publica primele povestiri.
1972, decembrie
Fiind recomandat de Biroul de Matematică al Academiei de Ştiinţe a ex-URSS, în frunte cu acad. N.N. Bogoliubov, pentru a fi ales direct academician, devine membru - corespondent al Academiei de Ştiinţe din Moldova.
Participă la Seminarul Internaţional de la Varna (Bulgaria).
1973, ianuarie
Comisia Superioară de Atestare din Moscova îi acordă titlul de profesor universitar.
În sfera ştiinţelor exacte deja se vorbea despre Scoala de matematică a lui Petru Soltan, care ulterior avea să devină apreciată şi recunoscută pe plan internaţional – Şcoala matematică de structuri convexe şi discrete.
Participă la lucrările Seminarului unional de matematică combinatorică, organizat de Academia de Ştiinţe a ex-URSS (Moscova). Este invitat cu prelegeri şi la Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova.
Participă la lucrările conferinţelor internaţionale de matematică aplicată d la Ilmenau (Germania) şi de la Erevan (Armenia). Este invitat cu prelegeri la Universităţile Tehnice din Germania: Ilmenau şi Chemnitz.
În cadrul Universităţii de Stat din Moldova, realizează deschiderea Facultăţii de Matematică şi Cibernetică şi a Centrului de Calcul.
Publică, în colaborare, lucrarea Экстремальные задачи и алгоритмы их решения Ed. Ştiinţa).
1973, martie
Forţat să abandoneze postul de profesor la USM, este făcut membru de partid şi numit director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Planificării (ICSP) – pe atunci, o instituţie inexistentă, ce figura numai pe hârtie.
1973-1986
În calitate de director, timp de 13 ani, reuşeşte să facă din ICSP – Chişinău, una dintre cele mai prestigioase instituţii de specialitate din URSS. Este iniţiatorul şi organizatorul aplicaţiilor metodelor matematice şi a tehnicii de calcul în economia Republicii Moldova. Efectul obţinut în urma acestor investigaţii, conform evaluării oficiale, constituiau circa un sfert din bugetul republicii din perioada respectivă.
La Institutul lui Soltan, cum i se spunea în URSS, unicul din imperiul sovietic, funcţiona în mod automatizat modelul Leontief (renumit economist din SUA).
La ICSP – Chişinău, a creat şi un colectiv de performanţă, format din specialişti de înaltă calificare, devotaţi muncii, ştiinţei, profesiunii alese.
În anii ’90, şapte angajaţi ai Institutului au devenit deputaţi ai poporului.
Membru al Comitetului pentru Planificare a ex-RSSM.
1974
Apare ediţia a 2-a a lucrării, pregătită în colaborare, Экстремальные задачи и алгоритмы их решения (Ed. Ştiinţa).
1974 - până în prezent
Este ales membru al Comitetului Naţional pentru decernarea Premiilor de Stat (Naţionale) în domeniul ştiinţei şi tehnicii.
1974-1978
În pofida unor atitudini ostile, este ales membru al Prezidiului Academiei de Ştiinţe a ex-RSSM.
1974-1986
Conduce Seminarul republican permanent Problemele SAD, în cadrul căruia au fost discutate cele mai arzătoare probleme privind informatizarea în Moldova.
1974-1998
Membru al Comitetului Naţional pentru Premii în domeniul ştiinţei şi tehnicii.
1975
Formulează problema de construire axiomatică a convexităţii, mai târziu realizată cu succes de fiul său, Valeriu Soltan.
Participă la Seminarele Internaţionale de la Bucureşti şi Varşovia.
Este invitat cu prelegeri la Universitatea din Iaşi.
1976
La Editura Ştiinţa din Chişinău, apare monografia Экстремальные задачи на выпуклых множествах.
Este invitat cu prelegeri la Institutul de Matematică al Academiei de Ştiinţe din Belarus.
1977-1985
Participă, cu articole, la apariţia volumelor ediţiei Математическая энциклопедия (Moscova).
1977
Este invitat cu prelegeri la Universitatea M.V. Lomonosov din Moscova.
1978
În colaborare cu Vladimir Boltyanski, publică Комбинаторная геометрия различных классов выпуклых множеств” (Ed. Ştiinţa).
1980
Apare traducerea, din limba rusă în germană, a lucrării Комбинаторная геометрия различных классов выпуклых множеств” (publicată în colab. cu Vladimir Boltyanski), devenit manual de căpătâi şi pentru studenţii facultăţilor de matematică din ex-RDG.
Este invitat cu prelegeri la Institutul de Matematică al Academiei de Ştiinţe din Belarus.
1981
Editează, în colaborare, monografia Агропромышленный комплекс республики, în care tratează tematica economică prin prisma matematică.
Participă la Conferinţa Internaţională de la Budapesta (Ungaria). Este invitat, cu prelegeri, la Institutul de Matematică al Academiei de Ştiinţe a Ugariei.
1982-1986
Succesele obţinute în domeniul cercetărilor ştiinţifice şi al organizării ştiinţei sunt mult apreciate la Moscova. Este ales membru al Gosplanului (Comitetul de Stat al URSS pentru planificare), fiind unicul dintre colegii de specialitate, cu asemenea titlu şi funcţie din URSS.
1982
Fondează prima Asociaţie Economică şi, în funcţia de preşedinte al ei, organizează un eficient sistem de seminare lunare, care va acoperi întregul domeniu de activitate economică din republică din acel timp.
Este invitat cu prelegeri, la Centrul de Calcul al Academiei de Ştiinţe a Armeniei.
Participă la Conferinţa Internaţională de la Dresda (Germania).
1983
Noul preşedinte al Academiei de Ştiinţe a URSS, acad. Anatoli Aleksandrov, propune conducerii de vârf a republicii, ca P. Soltan să fie ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe a RSSM, fapt care a dus (timp de un an şi jumătate) la o serie de controale din partea diferitor instituţii pentru a depista nereguli, de ordin financiar şi de altă natură, în activitatea ICSP - Chişinău.
Este unul din consultanţii valorosului Dicţionar politehnic rus-moldovenesc
(circa 120 mii de termeni matematici).
Participă la Conferinţele Internaţionale de la Batumi (Georgia) şi Tartu (Estonia).
Este invitat cu prelegeri la Institutul de Matematică al Academiei de Ştiinţe a Georgiei.
1984
Participă la Simpozionul Internaţional de la Moscova.
1985
Sub conducerea sa, este elaborat un tratat în 13 volume, având ca subiect Resursele suplimentare ale economiei RSSM.
Este coautor al unui îndrumar pentru elevii participanţi la olimpiadele de matematică, considerat, atunci, drept cel mai sigur mijloc de a deveni student la ştiinţele exacte (Ed. Lumina).
1986, martie
Este destituit din postul de director al ICSP – Chişinău, ca element cu aspiraţii disidente şi pro-române, este acţionat în judecată, imputându-i-se un delict de ordin economic: un imaginar prejudiciu adus statului sovietic (Особо опасный преступник. Недостача 49 тысяч рублей).
Trimis în şomaj, este scos din munca de cercetare, din activitatea ştiinţifică şi din viaţa publică, timp de un an de zile. Graţie intervenţiilor repetate, insistente ale unor savanţi cu renume, matematicieni din Moscova (inclusiv preşedintele Academiei de Ştiinţe a URSS, acad. A. Aleksandrov), precum şi atitudinii abordate de posturile de radio Vocea Americii şi Europa liberă, care au promovat o campanie de apărare a savantului, revine la normalitate.
1987, februarie - august 1990
Revine la Universitatea de Stat din Moldova, ca profesor la Facultatea de matematică şi cibernetică. Ţine cursurile normative: Fundamentele geometriei, Algebra Superioară, Topologia combinatorică, Teoria numerelor, Teoria grafurilor ş.a.
Este invitat, cu prelegeri, la universităţile din Berlin, Dresda, Ilmenau, Halle, Chemnitz, Bucureşti, Cluj-Napoca, Budapesta, Bratislava, Mensk etc.
Numit conducător ştiinţific al Laboratorului de cercetări ştiinţifice Optimizare discretă, a fondat o nouă direcţie fundamentală de investigaţii prin elaborarea unei teorii a topologiei relaţiilor n-are.
1988-1989
Contribuie la elaborarea noului statut al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
1988
Ca Om al Cetăţii (Anatol Ciobanu), se situează printre fruntaşii mişcării de renaştere şi eliberare naţională din Republica Moldova.
Este membru al Comitetului de iniţiativă pentru formarea Mişcării Democratice.
1989
Membru al comitetului de iniţiativă pentru crearea Frontului Popular din Moldova.
Autor al Programului preelectoral al FPM în campania din anii ΄90.
in iniţiativa sa, fiind vicepreşedinte al FPM, se organizează la Chişinău (21-23 decembrie) un memorabil miting, precum şi alte manifestări, de solidaritate cu participanţii la revolta anticomunistă din România.
Publică în revista Moldova eseul Litere cu dor de casă, în care afirmă necesitatea grafiei latine pentru draga noastră limbă cu necăjita-i soartă...
1990-1994
Fiind adept şi promotor al reformelor, este ales deputat, din partea FPM, în primul Parlament democratic de la Chişinău, care a adoptat legi şi hotărâri istorice pentru destinul românilor din stânga Prutului (limba de stat, revenirea la alfabetul latin, adoptarea însemnelor de stat: Tricolorul, Stema de Stat, Imnul Naţional Deşteaptă-te, române, revenirea la ora locală, privatizarea întreprinderilor, împroprietărirea ţăranilor etc.)
„ Fiinf colegi în Parlamentul ales în 1990, pot afirma cu certitudine că dl Soltan, pe întreaga
perioadă de existenţă a acestuia, a avut o poziţie de înaltă poziţie civică, o perspicacitate aleasă. Chiar
la prima şedinţă Domnia Sa impresionă întregul corp de deputaţi pentru atenţionarea asupra confuziei
ce rezulta din Constituţia de pe atunci cu privire la validarea deputaţilor. A fost unicul deputat care a
avut curajul, în cunoscuta stare de euforie, să-şi expună îndoielile faţă de proiectul
Programului de activitate a noului Guvern, propunând o viziune proprie asupra
momentelor de importanţă vitală: deetatizarea urgentată şi echitabilă, precum şi
protejarea eficientă a pieţii interne, chestiuni care mai târziu confirmă profunda prevedere
a distinsului academician. Apoi, din primele zile de preşedinţie la Comisia pentru Ştiinţă
şi Învîţământ Domnia Sa semnează o importantă decizie – oficializarea pe teritoriul
republicii a glotonimului „limba română”. Pe parcursul a patru ani, în mod fundamental,
finisează proiectul de „Lege a învăţământului”, care, din considerente de sincronizare cu
cel ce se proiecta la Bucureşti, n-a fost adoptat. Însă şi în lipsa acestei legi, dl Soltan îşi
face misiunea de reformator. Dumnealui este unul din iniţiatorii trimiterii la studii peste
hotare, mai ales în România, a mii şi mii de tineri din Republica Moldova (inclusiv
Transnistria), Bucovina de Nord şi Sudul Basarabiei. La iniţiativa Domniei Sale se
Legiferează studiile private, se constituie Comisia Superioară de Atestare, Comisia
Naţională UNESCO, Academia de Studii Economice, noi secţii (medicină, agronomie şi
tehnică) în cadrul Academiei de Ştiinţe şi multe altele. În 1993 semnează renumita
Declaraţie contra aderării Republicii Moldova la CSI. În acelaşi an, când Parlamentul
discuta problema Referendumului cu deviza „Moldova-încotro?”, dl Soltan cu argumente
invincibile demonstrează prejudiciul acestuia. Şi acum îmi sună în memorie: „O
Basarabie cu Referendumul împlinit îşi poate vedea viitorul ca în oglindă – actuala
soartă a Transnistriei”. Dl Petru Soltan prin ampla Dumisale erudiţie şi cultură generală,
cu aceeaşi ţinută constantă, rămâne deputat al neamului său şi în manifestările sale
extraparlamentare. Luările de atitudine le întâlneşti expuse în mass-media, în discursurile
publice la diferite întruniri, promovând adevărul şi dreptatea, fie în chestiuni social-
economice, fie în politică. Este prezent ani şi ani la rând pe paginile săptămânalului
„Literatura şi arta”, deţinând titlul de laureat al acestuia din urmă şase ani la rând.
Dl academician Petru Soltan e o personalitate complexă şi integră cu o
modestie rar întâlnită. I s-a propus în numeroase rânduri să candideze la cele mai înalte
posturi, însă de fiecare dată refuzul elegant argumentat îi aduceau nu pierdere, ci o mai
mare şi stabilă autoritate. În favoarea acesteia vorbesc şi următoarele detalii. I se dedică
poezii (Grigore Vieru, Anatol Codru etc). I se consacră portrete în ulei, expuse în repetate
rânduri în muzee şi saloane de artă plastică (autori: Lenuţa Bontea, Glebus Sainciuc ş.a.).
Sunt turnate două filme televizate despre Omul Petru Soltan. De mai multe ori este elogiat
în emisiuni radiofonice şi în presa periodică.
Încheiem cu maxima – domnul Petru Soltan este un pilon al redeşteptării naţionale în Republica Moldova.
Să nu se fi manifestat pri altceva nimic, decât prin marea operă de trimitere la studii ăn România şi...
asta ar fi de ajuns pentru a-l defini pe dl Petru Soltan cu maxima indicată”. (Nicolae Dabija, 22 oct. 2000).
Este propus, pentru a doua oară, ca să fie ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, acum, la iniţiativa conducerii FPM şi Comitetului republican de Opinii Publice. (Pentru a treia oară va fi propus la sfârşitul anilor ’90, propunerea fiind lansată de către acad. Mihai Cimpoi, în cadrul Blocului parlamentar Alianţa pentru democraţie şi reforme).
Membru al Prezidiului Parlamentului.
Preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru Ştiinţă şi Învăţământ.
A elaborat şi a semnat primul act normativ al Comisiei Parlamentare pentru Ştiinţă şi Învăţământ privind utilizarea de iure a glotonimului Limba Română pe teritoriul Republicii Moldova, act care nu este încă abrogat.
Iniţiator al retranslării pe teritoriul Republicii Moldova a canalului TVR1.
Optează pentru extinderea schimbului de valori spirituale pe linia Bucureşti-Chişinău, pentru integrarea investigaţiilor ştiinţifice din România şi Republica Moldova.
Este promotorul, animatorul şi unul din organizatorii de frunte al importantului proces de încadrare a tinerilor basarabeni şi transnistreni la instituţiile de învăţământ din România. Prin implicarea sa, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care se oferea să acorde anual 2 mii de burse românilor din stânga Prutului.
Susţine întemeierea şi legalizarea primelor instituţii de educaţie particulară privată în Republica Moldova: Liceul Prometeu, şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).
În cadrul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, propune formarea a trei secţii noi: medicină, agronomie, tehnică.
Deţine funcţia de profesor la Facultatea de matematică şi cibernetică a USM, prin cumul (½ normă).Ţine prelegeri studenţilor şi masteranzilor.
Este conducător al Seminarului Ştiinţific Structuri discrete şi informatică.
Participă la discutarea şi susţinerea tezelor de doctor şi doctor habilitat în domeniu.
1990
Iniţiază organizarea Comisiei Superioare de Atestare din Republica Moldova, prima de acest fel în spaţiul exsovietic, a Comisiei Naţionale UNESCO şi a Fundaţiei Soros-Moldova.
E unul dintre iniţiatorii fondării la Chişinău a unei instituţii de învăţământ economic superior – Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).
Participă la Simpozionul Internaţional de la Bucureşti.
La Moscova i se acordă medalia Acad. S. I. Vavilov.
1992-2000
Membru al Consiliului Ştiinţific Fundaţia Universitară Marea Neagră, Constanţa.
1992
Este fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Cultură şi Drept Transnistria, care îşi pune drept scop protejarea drepturilor cetăţeneşti şi culturale ale conaţionalilor săi din stânga Nistrului.
Propune evacuarea în dreapta Nistrului a Institutului Pedagogic din Tiraspol şi transformarea în Universitatea Pedagogică de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău.
Devine membru titular al Academiei de Ştiinţe din Moldova.
Este ales în Biroul Secţiei de Ştiinţe fizice şi matematice al Academiei de
Ştiinţe a Republicii Moldova.
1992, mai
Participă la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca.
Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, România, „pentru valoroasele rezultate obţinute pe tărâmul matematicii şi strălucite succese în organizarea învăţământului.
1993
Participă la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca.
Semnează renumita Declaraţie contra aderării Republicii Moldova la CSI.
Contribuie la aducerea din SUA la Chişinău, conform dorinţei testamentare, a bibliotecii personale a lui Anton Crihan, militant activ pentru reîntregirea Ţării, circa 1000 de volume, în mai multe limbi, ce constituie astăzi Colecţia Anton Crihan de la Biblioteca Naţională.
Devine Doctor cum laude al Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova (ULIM).
1994-2010
Colaborator şi conducător ştiinţific al laboratorului Optimizare discretă, la Catedra de matematică aplicată din cadrul USM. Şcoala ştiinţifică de optimizare discretă, fondată de acad. P. Soltan, se ocupă de cercetări fundamentale din domeniul geometriei, topologiei, problemelor de optimizare discretă şi elaborării softului respectiv pentru problemele aplicative.
1994
Participă la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca.
Este invitat cu prelegeri la Universităţile Tehnice din Germania: Chemnitz, Halle şi Dresda.
I se acordă titlul de Om Emerit al Republicii Moldova.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului Literatura şi arta, acordat Pentru spiritul erudit pus în slujba Adevărului.
1995
Membru al Comitetului Naţional pentru Premiile de Stat.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului Literatura şi arta, acordat Pentru perspicacitate şi iubire de semeni.
1996
I se acordă Medalia Meritul Civic a Republicii Moldova.
Este invitat cu prelegeri la Universitatea Tehnică din Chemnitz, Germania.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului Literatura şi arta, acordat Pentru că ne-a convins că cifrele (ca şi cuvintele) există.
1997
În limba engleză, la Editura Transnaţională SPRINGER, în colaborare cu renumiţii matematicieni Vladimir Boltyanski şi Horst Martini, publică lucrarea Excursion in to Combinatorial Geometry.
Participă la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului Literatura şi arta, acordat Pentru generozitatea verbului sobru.
Exursion into Geometry Combinatorial, Ed. Springer.
1998
Preşedinte al Consiliului Ştiinţific specializat pentru decernarea gradelor ştiinţifice de doctor şi doctor habilitat la specialitatea Cibernetica matematică şi cercetări operaţionale.
Participă la Forumul Internaţional Pentru o cultură a păcii şi un dialog al civilizaţiilor, organizat la Chişinău.
Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, formată la iniţiativa lui P. Soltan, conform propriului concept.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului Literatura şi arta, acordat Pentru publicistică.
1999
Participă la Seminarul Internaţional de la Marsilia, Franţa.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru că împacă ştiinţa cu viaţa de zi de zi”.
2000
Publică culegerea Prelegeri selectate din teoria grafurilor (Imprimeria USM).
Participă la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca şi la Conferinţa Internaţională de la Braşov, organizată de Universitatea Transilvania.
Devine Doctor Honoris Causa al Universităţii Pedagogice de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău.
Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Bibliotecii Naţionale (2000- până în prezent).
Laureat al Premiului anual al săptămânalului Literatura şi arta, acordat Pentru modernitatea gândirii matematice.
Este decorat cu Medalia Mihai Eminescu.
2001-2005
Participă cu intervenţii detaliate la Radio-Televiziunea Publică şi Radio
Basarabia, în cadrul mai multor emisiuni, în special Agora şi Transnistria.
2001, 15-16 august
Participă la al doilea Congres Internaţional de Dacologie „Burebista 2001”, desfăşurat la Bucureşti.
Este decorat cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova.
Este invitat cu prelegeri la Iaşi.
Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi îi acordă titlul de „Profesor Onorific”.
Publică volumul publicistic de sinteză La porţile Babilonului (Ed. ARC).
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta” , acordat
„Pentru că se mulţumeşte să fie Om”.
Medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de Ştiinţe din R. Moldova.
Membru al Fundaţiei Petre Andrei din Iaşi.
Profesor onorific al Universităţii Economice Petre Andrei din Iaşi.
Preşedinte al Colegiului de redacţie al Calendarului Naţional din Republica Moldova (2001- până în prezent).
Participant la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca.
Membru al Comitetului pentru decernarea Premiului Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii.
2003
Devine „Membru de Onoare” al Academiei Române, Secţia Ştiinţe Matematice, la propunerea Filialei din Iaşi.
Participant la Seminarul Internaţional de la Cluj-Napoca.
Apare un volum de proze intitulat „Ieterele”, editat sub egida Societăţii Bibliofililor din Moldova „Paul Mihail”.
Este ales membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Devine membru al Asociaţiei „Pentru demnitatea umană” din Republica Moldova.
De sărbătoarea limbii române, i se acordă Diploma „Pentru contribuţie valoroasă la promovarea Limbii Române, pentru sprijin consecvent acordat Casei Limbii Române”.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru modelul de savant cetăţean care este”.
2004
I se decernează Premiul Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii (diploma de Laureat Nr.1), pentru ciclul de lucrări „Structuri matematice moderne şi aplicaţiile acestora”.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru că împrieteneşte cifrele şi cuvintele”.
2005
Membru al Comisiei Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică CSŞDT) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei pentru decernarea premiilor. Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru Ştiinţă”.
Devine membru al Mişcării Forului Democrat al Românilor din Moldova, fiind ales şi în grupul de iniţiativă (membru în Consiliul Director).
2006
La Editura Ştiinţa apare volumul de eseuri şi articole de atitudine Între Scylla şi Charybda, pentru care, în cadrul Salonului Internaţional de Carte şi Presă, Ediţia a XV-a, i se oferă Premiul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.
Semnează şi un alt volum intitulat Transnistria, lacrima mea”, apărut la Departamentul Editorial-Poligrafic al ASEM.
„În semn de înaltă apreciere a realizărilor dlui Petru Soltan, Departamentul Editorial-Poligrafic al Academiei de Studii Economice din Moldova, a editat de curând cartea „Transnistria, lacrima mea”. Este un important şi generos gest, pentru care savantul exprimă gratitudine acestei instituţii şi rectorului, Grigore Belostecinic.
Chiar titlul lucrării sugerează că autorul este un sentimental, un sensibil, căci doar lor,
sensibililor şi sentimentalilor le stă în fire să nu se ruşineze a lăcrima pentru un răsărit de soare, cântul unei priveghetori sau cînd işi îneacă sărutul în apa izvorului. Titlul poetic al cărţii este pentru noi, dar şi pentru autor o provocare. Întrebându-l ce semnifică pentru Domnia sa Transnistria, fiind constienţi că este cea mai banală întrebare din câte i-au fost adresate, descoperim că şi banalitatea dă fiori, făcând omul să tresară, să caute cu priviri înfrigurate şi nerăbdătoare în jurul său ceva, iar mâinile, cu un vag tremur, dau semn că voiesc să pipaie pentru a se convinge de existenţa acestui „ceva”. Această banală întrebare loveste în inima autorului, sugrumându-i vocea, întretăindu-i respiraţia. Pentru autor, Transnistria este începutul începutului sau tot ce avem mai sfânt. De acolo vine, acolo-i sunt părinţii. Transnistria mai inseamnă dor şi chemare, durere şi reînviere.
Transnistria, Patria dlui Soltan, dar şi a multora, este şi durerea noastră comună, înseamnă o „lacrimă”, care doare, frige, îndeamnă. Petru Soltan o vede, o simte, dar n-o sterge. De această „lacrimă” dânsul nu se mai desparte şi oriunde s-ar afla, işi vede prin ea baştina.
În această lacrimă, se întâlnesc toate dorurile transnistrene: Eugen Doga, Vladimir Besleagă, Anatol Codru, Tudor Tabunşcic si multi altii.
Lucrarea, cu siguranţă, va altoi tinerei generaţii dragostea fată de limbă, istorie, cultură, va contribui la educarea tinerilor în spirit patriotic, al dragostei fata de plaiul natal şi respectului faţă de cei care au luptat pentru independenţa şi integritatea ţării” ( Ion Leu).
Ambele volume editate sunt considerate „adevărate mărturisiri de credinţă”.
Cu ocazia aniversării de 75 de ani, i se acordă Medalia de Argint a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.
Societatea „Dacia – Rivival INTERNATIONAL” din New York, cea mai cunoscută asociaţie de largă audienţă dedicată studiului istoriei vechi a României, îi acordă medalia „Alexandru Macedonschi”.
I se decernează Diploma de Fidelitate a Societăţii de Matematică a Republicii
Moldova şi a Consiliului Olimpic de Matematică „Pentru contribuţii deosebite la organizarea mişcării matematice olimpice şi promovarea tinerilor matematicieni din Republica Moldova”.
„Pentru merite deosebite în pregătirea şi atestarea cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de calificare înaltă”, i se acordă Diploma Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare.
„Pentru muncă îndelungată şi rodnică în domeniul Învăţământului universitar, activitate ştiinţifico-pedagogică prodigioasă, aport considerabil la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare pentru economia naţională”, i se decernează Diploma Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru Ştiinţă”.
2008
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru Ştiinţă”.
2009
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru Publicistică”.
2010
Şef de laborator Modelarea matematică şi optimizare.
Laureat al Premiului anual al săptămânalului „Literatura şi arta”, acordat „Pentru Publicistică”.
Ordinul Republicii, decoraţie supremă.
2011
Laureat al Premiului GALEX, pentru că este “Cel mai bun savant contribuitor la dezvoltarea şi promovarea imaginii Bibliotecii Naţionale”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu